lördag, april 21, 2007

Problem?

Det är inte hur du har det utan hur du tar det.

är ett citat jag borde spika upp det i taket ovanför sängen för det känns extra viktigt att jag har det för ögonen just nu. Jag vill i samband med detta citat också återge en berättelse av Liu An, även känd som Huai-Nan-tse. Den är ur "Te enligt Nasse" av Benjamin Hoff och handlar om ifall "bra" nödvändigtvis är bra och "dåligt" nödvändigtvis dåligt och huruvida ett problem egentligen är ett problem:

"En gammal man levde tillsammans med sin son i en övergiven fästning högst upp på en kulle. Deras enda värdefulla ägodel var en häst.
En dag sprang hästen bort. Grannarna kom för att visa sin medkänsla. ´Det var verkligen olyckligt!´sa de. ´Hur vet ni det?´frågade den gamle mannen.
Nästa dag återvände hästen, och han hade med sig flera vildhästar. Den gamle mannen och hans son stängde in dem bakom porten. Grannarna skyndade över. ´Det var verkligen bra!´sa de. ´Hur vet ni det?´frågade den gamle mannen. Nästa dag försökte sonen rida en av vildhästarna, föll av och bröt benet. Grannarna kom över så fort de hört nyheten. ´Det var verkligen illa!´sa de. ´Hur vet ni det?´frågade den gamle mannen.
Dagen efter kom armén förbi och tvingade byns unga män att bli soldater för att kämpa i ett land långt bort mot de nordliga barbarerna. Många av dem skulle aldrig komma att återvända. Men sonen kunde inte följa med, för han hade brutit benet."

Det är mycket som snurrar i knoppen på Baba just nu, men med de här orden för ögonen ska det väl gå bra.

Inga kommentarer: