tisdag, december 20, 2005

Vanans makt

Det sägs att det tar ca 21 dagar att vänja sig vid en ny vana. Det är rätt kort tid samtidigt som det är lång tid när man vill ha den där nya vanan på stört.

Jag var tvungen att prova och den nya vanan skulle bli att gå i trappor istället för att åka rulltrappa. Lätt som en plätt. Bara att verkställa.

Nu började jag märka att det rakaste spåret upp från perronger och ner från spärrar är där rulltrapporna finns. Det gick väl an på morgonen på hemstationen. Där går trapporna precis bredvid rulltrappan och på en del ställen är enda vägen ner via icke rulltrappor. Men på andra stationer finns det bara rulltrappor. Då gjorde jag ett tillägg: om så är fallet - gå då i rulltrappan.

Trots att jag nu hade bestämt mig fann jag mig fortfarande av ohejdad (just det) vana i rulltrappor titt som tätt under de närmsta två veckorna, men det blev bättre och bättre. Idag är det kanske 5-6 veckor sedan jag började och idag kan jag ärligt säga att jag tar trapporna istället för rulltrapporna i kanske 90% av fallen.

Jag stretar vidare mot 100% och det ska gå. 21 dagar räckte alltså inte, men jag är imponerad över vad 42 dagar gjort för skillnad!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ack så flitig jag var på sensommaren. Om jag inte promenerade eller gympade så cyklade jag en mil på motionscykeln eller tog ett varv med gräsklipparen. När jag sedan varit på uppföljningsbesök på AMC (konditionstest senast gjort i mars) och insåg att mina värden förbättrats radikalt blev jag så nöjd så det gav mig en push att fortsätta... not! Det kom helt av sig. Nu sitter jag här med nyopererad fot och har inte rört mig på en månad! =)

Baba sa...

Men den är väl snart inte nyopererad längre. På´t igen bara!