söndag, februari 07, 2010

Människohandlingar jag ej kan förstå

Det finns saker som människor gör, som jag inte skulle göra, men som ändå finns inom spannet för mänskliga handlingar. Det där spannet är ganska brett. Jag läser till exempel mycket deckare och där finns det mycket ondska. Många gånger kan jag ändå psykologiskt "förstå" den.

Så finns det grymheter och ondska som jag verkligen inte kan förstå. De handlar uteslutande om att ta sig rätten att sätta sig över andras liv och förstöra eller ta dem.

Tortyr och avrättningsmetoder - att under utstuderade former och med vetenskapsmän åsamka så mycket lidande som möjligt. Bara som ett exempel minns hur jag blev alldeles knäsvag när jag läste om hur man dödade fångar (kommer ej ihåg vilket krig och vilket land, men det är ganska ointressant i sammanhanget) genom att långsamt tömma dem på blod. De gav dem någon sorts saltlösning så det skulle hålla kvar vätskan och gå extra långsamt.

Pedofili, psykisk och fysisk vanvård mot barn - något av det som upprör mig mest i hela världen och som gör att jag är med i Ecpat. Hur en vuxen människa kan ta sig rätten att skada ett barn för livet går över mitt förstånd. Alla former av vanvård mot barn är helt oförlåtliga. Det allra sorgligaste är att jag sett en hel del psykisk vanvård av barn. Ofta står man maktlös. Nu talar jag om Sverige. Senast var det alla föräldralösa och kidnappade barn i Haiti jag ville rädda om jag bara kunde.

Snuff movies - Första gången jag hörde talas om detta var det några kvinnor som torterades och våldtogs och slutligen dödades. Allt var på riktigt och allt filmades. Jag mår nästan illa bara av att skriva det. Senast jag läste om det var i en artikel i Metro för några år sedan och då blev jag helt knäsvag och höll på att kräkas på tåget. Det finns hela sajter där man samlar filmer på soldater som man dödar plågsamt och andra äckliga och våldsamma saker. Tydligen ser människor, kanske främst ungdomar, sedan dessa som någon form av mandoms/styrkeprov eller så går de igång på det. Jag tycker det är illa nog när man filmar mobbing eller lägger ut nakenbilder på sitt ex.

Kvinnovåld, hedersmord, psykisk och fysisk misshandel, våldtäkter som krigsföring - Det här går kanske under den första rubriken, men är väl mer kulturellt betingat. Jag läste i DN om Denis Mukwege, en läkare i Kongo som är specialist på att hjälpa kvinnor som blivit våldtagna där. Jag gick till toaletten och trodde jag skulle kräkas efter att jag hade läst den. Senast nu (som fick mig att skriva hela det här inlägget) var det 16-åriga Medine Memi i Turkiet som begravdes levande av sin far och farfar för att hon "hade manliga vänner". Det verkar som om blotta misstanken räcker för att ta sitt eget kött och blod, bakbinda henne och gräva ned henne för att dö under hönshuset. Man hittade inga blåmärken eller spår av droger, däremot jord i lungor och mage. Har de bakbundit henne först och låtit henne se på medan de grävde hennes grav? Har de sagt elaka saker eller bara gjort det helt tyst, vilket som nu är värst? Skrek hon? Vädjade hon? Hur hotad hade hon känt sig innan?

Jag fattar inte.

4 kommentarer:

Lakritsdraken sa...

Usch ja så mycket ruskigheter och elände det finns. Men det värsta är att det kan vara vem som helst i ens omgivning som håller på med sån här skit. Det syns ju inte på personen ifråga.
Bra och tankeväckande inlägg, även om jag föredrar dina vanliga skriverier...

Ha det bäst!
Pernilla

Baba sa...

Jag tycker också bäst om mina vanliga betraktelser, men ibland rinner det över. Det vet du, som följer mig. Jag förstår inte handlingarna och än värre - det finns inte mycket man kan göra. Jag avskyr det.

Ha det superbra själv!

Anonym sa...

Vi människor är våra egna värsta fiender. Så konstigt ändå! Har vi inte en medfödd empati för vårt eget släkte? Vi får inte sluta att reagera! Mamma och pappa

Baba sa...

Nej aldrig sluta visa att man bryr sig. Det är ju en sak man kan göra. Belysa och visa att vi ser. Mycket så som Ecpat jobbar.